Az elmúlt négy év legfontosabb short track versenyét rendezik Debrecenben
2021. november 18–21.
Debrecen Főnix Aréna

Az elmúlt négy év legfontosabb short track versenyét rendezik Debrecenben

A Főnix Arénában már az olimpiai részvétel a tét a magyar válogatott számára

Holnaptól Debrecenen a világ és a nemzetközi short track mezőny szeme, hiszen a Főnix Aréna ad otthont az ISU Rövidpályás Gyorskorcsolya Olimpiai Kvalifikációs Világkupa harmadik fordulójának. A magyar válogatott tagjai végre közönség előtt, és hazai pályán mutathatják meg, mire képesek. A jövő februári, pekingi téli olimpiára való kijutásért folytatott harc egyre kiélezettebb, így mindenképpen izgalmas küzdelmekre számíthatunk.

A nemzetközi short track szakág számára holnaptól egy hosszú idő óta példátlan versenyhétvége veszi kezdetét a debreceni Főnix Arénában. A felújított létesítmény világszínvonalú jégpályáján 39 nemzet 236 versenyzője csap össze, több, mint 200 futamot láthatunk, a sporteseményt pedig végre a helyszínen szurkoló nézők előtt rendezik meg.

A hajdúsági fővárosban várhatóan eldől az is, hány kvótát szereznek sportolóink a jövő éveleji ötkarikás játékokra. A legtöbb szem a női gyorskorcsolyázóinkra szegeződik, hisz bár náluk minden esély megvan arra, hogy megszerezzék a harmadik egyéni kvótát és a 3000-es váltóban is kvalifikálják magukat Pekingre, a debreceni szereplésük mégis kulcsfontosságú lesz.

„Legutóbb tavaly, az Európa-bajnokságon jártunk itt, de ez egy másik rendezvény, új mezőnnyel és új lehetőségekkel. Az azóta eltelt idő óta még felkészültebbnek és erősebbnek érzem magam, csakhogy a riválisok is erősebbek lettek. Bár az elmúlt négy évben számos fontos versenyünk volt, most mégis az eddigi legfontosabb előtt állunk, hiszen az olimpiai részvétel szempontjából számunkra sorsdöntő napok következnek” – nyilatkozta Jászapáti Petra, aki az egyik legutolsó edzést követően külön kiemelte a kiváló versenypályát, amelyet az egyes futamok szünetében, napi 12 alkalommal újítanak majd fel.

A férfiaknál már borítékolható az egyéni számokban és az 5000-es váltóban is megszerezhető összes olimpiai kvóta, így számukra más feladatot rejtenek a debreceni futamok.

„Lassan két éve közönség nélkül versenyzünk, ez lesz hosszú idő óta az első, ahol szurkolnak nekünk a lelátón, ráadásul hazai pályán vagyunk, és ha ebbe csak belegondolunk, már most fülig ér a szájunk” – örvendezett Liu Shaolin Sándor, aki azt is elárulta, hogy mire kell összpontosítaniuk. „Az olimpiai kvalifikáció szempontjából jól állunk, így most nem feltétlenül az a cél, hogy minden távon nyerjünk, vagy legalább érmet szerezzünk, inkább tapasztalatokat kell gyűjtenünk, és tovább kísérletezhetünk a váltó legoptimálisabb összeállításának megtalálásában!”

A verseny előtti utolsó sajtótájékoztatón dr. Széles Diána debreceni alpolgármester, Heidum Bernadett Európa-bajnok short trackes, a világkupa egyik hazai nagykövete, valamint Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke foglalta össze a debreceni világesemény fontosságát.

„Egészen biztosan különleges lesz ez a versenyhétvége, hiszen a négyállomásos világkupa-sorozat során egyedül mi tudtuk vállalni, hogy nézők előtt rendezzük meg. Reméljük, minél többen látogatnak majd ki a helyszínre, és a szurkolók megadják azt a plusz löketet, amely a legjobb teljesítmény eléréséhez segíti a magyar versenyzőket” – nyilatkozta Kósa Lajos hozzátéve, hogy szervezőként kiemelt felelősséggel tartoznak a versenyzőkkel, a háttérstábbal és a sajtó képviselőivel együtt több mint 800 résztvevőért, a kilátogató nézők egészségi állapotáért, de a szigorú és többlépcsős beléptetési protokoll, valamint a jelenleg hatályos COVID-szabályok betartása ezt garantálja a rendezvény helyszínén.

Dr. Széles Diána alpolgármester különösen azt emelte ki, hogy a rendezvény turisztikai szempontból is fontos a város számára:

„Örömmel mondhatjuk el, hogy a sportinfrastruktúra terén Debrecen folyamatos fejlődésben van. A mostani rendezvény pedig a világkupára ide érkező sportolók és vendégek kapcsán minden bizonnyal élénkítő hatással bír majd a környék kis- és középvállalkozásai számára.”

További információk a közelgő korcsolyás eseményekről a HUNSKATE weboldalán találhatók.

Jegyvásárlás
Vedd meg jegyedet a debreceni világkupára!
Rendező:
MOKSZ
Közreműködő partnereink:
HunSkate Debrecen cimer
SportCentrum
Támogatóink:
EWOS SEAT VSM Bauviv